Навигација

Н-19 - Теорије медија

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмНовинарство и комуникологија
НазивТеорије медија
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Н-19обавезан33П + 1В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Уписан III семестар
    Циљеви изучавања предмета
    Кроз овај предмет студенти се упознају са историјским развојем и савременим приступима у теорији медија. Студенти разматрају природу научног мишљења и улогу теорије, као и најважнија метатеоријска питања, мјерила за вредновање теорије и таксономију теорије медија. Расправа о теорији медија је усредсређена на њен историјски развој који се изучава разматрањем појединих комуникативних појава и теорија које их објашњавају. Савремене теорије медија се разматрају у свјетлу поимања и тумачења друштвене улоге и утицаја медија, посредованог комуницирања и медијске културе.
    Исходи учења (стечена знања)
    Студенти треба да се упознају са најважнијим теоријским темама и приступима у изучавању масовних и друштвених медија, усвоје научни приступ у посматрању и тумачењу комуникацијских појава, те стекну разумијевање и способност примјене појединих теорија. Након похађања предмета, студентима су јасни најважнији појмови и приступи у теорији медија. Студент умије да практично примјени поједине теорије медија у савременом друштвеном комуницирању, као и у тумачењу и истраживању појава у посредованом комуницирању.
    Садржај предмета
    1. Увод у теорије медија 2. Метатеоријска питања и таксономија теорија медија 3. Развој јавног друштвеног комуницирања 4. Друштвена улога медија 5. Медиј као друштвени систем 6. Функције медија 7. Медијска теорија 8. Медијска теорија II 9. Теорије медијских утицаја и исхода 10. Теорије медијских утицаја II 11. Теорије медијских утицаја III 12. Теорије утицаја на медијске садржаје и фабриковање друштвене стварности 13. Теорије утицаја на медијске садржаје и фабриковање друштвене стварности II 14. Теорије утицаја на медијске садржаје и фабриковање друштвене стварности III 15. Закључно разматрање: организација теоријског знања и постављање нових теорија
    Методе извођења наставе
    Настава на предмету ће се изводити представљањем тема и разговором о питањима из наставне материје, као и читањем заданих материјала и писањем колоквија и радова из предиспитних обавеза. Темељна предметна обавеза за све студенте је редовно похађање наставе, читање наставних материјала и писање предиспитних обавеза у току семестра. Да би стекао услов за овјеру уредног похађања предмета (потпис), студент(ица/киња) може укупно изостати највише три седмице, односно 20% наставе свих часова предавања и вјежби на предмету (12 часова).
    Литература
    1. Богданић, Александар. (2016). Разматрање новинарског дискурса и теорије медија: Увод у теорију новинарности. Бања Лука, БиХ: Комуниколошки колеџ у Бањалуци.
    Облици провере знања и оцењивање
    Провјера знања ће се вршити током семестра, у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра, из испита, у вријеме редовних испитних рокова. Предиспитне обавезе се састоје из: два (2) колоквија (по 20 бодова), једног (1) огледа на задану тему (5 бодова) и редовног и активног похађања предмета (5 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова. Колоквиј је писмени тест који се изводи у току семестра. Оглед је истраживачко-аргументативни рад на једну од тема наведених у овом програму. Завршни испит се, по правилу, обавља усмено и на њему се провјерава знање из цијелог градива. Завршни испит носи највише 50 бодова.